fredag den 23. september 2011

Xinran: Tabte døtre - beretninger om tab og kærlighed


Af de såkaldte BRIK lande (Brasilien, Rusland, Indien og Kina), som i globaliseringens hellige navn spås en stor fremtid, er der i hvert fald i de to af dem (Indien og Kina) kolossale problemer af kønspolitisk karakter.
Det handler ganske enkelt om, at det er forbundet med status og ære at få en søn, hvor det modsatte gør sig gældende med en pige.
I Kina, der mange år førte en etbarnspolitik, betød denne ”kulturtradition”, som Maos såkaldte kulturrevolution åbenbart ikke fik udryddet (!), at rigtig mange små nyfødte piger blev efterladt, bortadopteret eller ligefrem slået ihjel.
Disse forfærdelige beretninger om tab og sorg og svigt har den engelsk-kinesiske forfatter og journalist Xue Xinran samlet i sin nyeste bog: Tabte døtre.
Det er skrap kost at læse om kvindernes og deres døtres liv nederst i hierarkiet og sammen med alt det andet, vi efterhånden ved om Kina og menneskerettigheder, eller mangel på samme, tegner det et billede af et land, måske nok i overhalingsbanen, men Ferrarien har skrammer i lakken.
/Benny 
Anmeldelsen er fra maj 2011

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar