mandag den 26. september 2011

Berlin og danskerne


Så er der her en spændende bog som supplement til de traditionelle turistguider. Den erfarne Berlinrejsende gymnasielærer Henrik Heinemeierhar samlet sine mangeårige noter og optegnelser om danskerne og Berlin gennem tiderne i bogen Berlin og danskerne.
Efter at Danmark og Frankrig m.fl. havde fået læsterlige bank af Preussen, fejrede sejrherrerne det med bl.a. at gøre Berlin til rigshovedstad i det nye stortyske kejserrige i 1871. Det afholdt dog ikke mange danskere af meget blandet herkomst i at tage ophold i denne Europas nyeste dynamiske metropol.
Siden kommer 1. verdenskrig og den turbulente mellemkrigstid, hvor især mange danske filmfolk valgte at arbejde i Berlin. Under 2. verdenskrig følger vi især de danske korrespondenter og deres vanskelige arbejdsforhold.
Efter krigen deles byen og vi hører om Østberlins rolle som hovedstad for det frie og folkedemokratiske DDR og nogle danskeres fascination af ”det lykkelige folk” i antifascismens højborg.
Vestberlin ligger der som en anden enklave. Det er lidt besværligt at komme dertil, men mange danskere tager turen for at opleve kunst og kultur og den vanvittige mur midt igennem byen.
Det som de færreste troede muligt skete som bekendt d. 9. november 1989 og allerede d. 3. oktober 1990 kunne berlinerne feste samlet i frihed for første gang siden 1933! Bogen er et vigtigt stykke dansk-tysk kulturhistorie og det er muligt at følge i landsmændenes historiske spor i det omfang de stadig eksisterer.

Eftersom det er en skolelærer, der har skrevet bogen er der selvfølgelig fyldige noter, kildefortegnelse og register. Alt sammen med til også at gøre bogen egnet til opgaveskrivning.
/Benny

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar