fredag den 23. september 2011

Iggulden, Conn: Ulven fra stepperne, Fjendeland, Knogler i sandet, Sølvets rige

Gennem tiderne har der været mennesker (som regel mænd) der har påvirket deres sam- og eftertid i stor grad. Jesus og Jean d’Arc for eksempel. 
Djengis Khan med det borgerlige navn Temüjin Borjigin hører også til denne kategori. Han blev født ca. 1165 som faderløs og flygtning og døde 1227 som Centralasiens hersker fra Det gule Hav til Sortehavet. Han formåede at samle de mongolske nomadestammer og gøre et krigerfolk ud af disse. Hans børn og børnebørn, især Kublai Khan, fortsatte erobringerne, og mongolernes indflydelse spores den dag i dag, eksempelvis er Hazaraerne i Afghanistan efterkommere af dette rytterfolk. ”Den gyldne Horde” som krigerfolket blev kaldt, for godt nok hårdt frem, men når en by eller stat en gang var besejret, så var der til gengæld fred og sikkerhed for handel og transport. Dette kom bl.a. Marco Polo til gode, så han kunne foretage sin fantastiske rejse østens lande.
Den irsk-engelske forfatter Conn Iggulden har indtil videre skrevet fire bøger om Djengis Khan og hans efterfølgere, og der er heldigvis stof til flere bind i serien. Iggulden har kilderne i orden og beskriver levende og detaljeret mongolernes historie og kultur og deres krigskunst og taktik. Vi hører også om Kina, Persien, Rusland og Østeuropa i takt med mongolernes erobringer. Kvinder (og mænd, når de er i det ”bløde hjørne”) vil nok savne en dybere personskildring; især mongolkvindernes liv og tanker hører vi ikke så meget om. Men spændende læsning er det.
Når man er færdig med et bind, kaster man sig straks over det næste, og undertegnede afventer spændt, at Iggulden skriver det femte bind i serien.
/Simon
Anmeldelsen er fra april 2011

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar