mandag den 19. september 2011

Greg Mortenson og David O. Relin: "Tre kopper te"



Efter et forgæves forsøg på at bestige K2, et af verdens højeste bjerge beliggende på grænsen mellem Pakistan og Kina, lover amerikaneren Greg Mortenson sine redningsmænd at bygge den skole, der er så hårdt brug for i Baltistan i det nordligste Pakistan. Baltierne føler sig svigtet af centralregeringen, der hellere bruger penge på krig mod Indien end fred til dens egne undersåtter. Mortensen starter helt fra bunden uden nogen midler selv, men det lykkes ham at finde en sponsor, der betaler de 12.000 dollars, som skolen vil koste at bygge og drive. Byggeprocessen lærer Mortenson, at tingene skal ske på lokalbefolkningens præmisser, og han vinder herved stor respekt. Snart kommer folk fra nær og fjern og vil have Mortenson til at bygge skoler i netop deres landsby – bl.a. kommer en delegation stammefolk ridende fra det nærliggende Afghanistan med ønsket om hjælp. Hans projekt nyder så stor anseelse, at en sharia-domstol flere gange dømmer til hans og skolernes fordel mod mullaher, der anklager ham for de værste forbrydelser…

I løbet af tolv år iværksætter Mortenson mere end halvtreds skoler i regionen og har nu sit bagland i USA i orden med kontorer, personale, fundraisings- og presseteams samt foredragsvirksomhed. Han knytter også vigtige kontakter til politikere i senat og kongres, der drager nytte af hans store viden om området. Disse politikere er til gengæld lydhøre for Mortensons klager over, at kun en meget lille del af de penge, der er afsat til genopbygning i det (atter) krigsramte Afghanistan bruges til formålet – vi skriver nu 2003. Mortenson vil derfor udvide sit projekt til også at omfatte Afghanistan, og han kan snart opfylde sine løfter til stammefolket, der tidligere opsøgte ham i Pakistan.


Mortensens filosofi er, at fjenden er uvidenhed, at støtten til Taleban og lignende bevægelser vil ophøre, når der bygges sekulære skoler, der fremmer uddannelsesniveauet – især for piger – og at alt dette gøres i udpræget samråd med den pågældende lokalbefolkning. Samtidig er der god økonomi i denne filosofi: der fås ikke meget krigsmateriel for de 12.000 US, det koster at bygge og drive en skole i et år, og endelig vil langt de fleste mennesker også hellere have lærdom end bomber i hovedet.
Simon
Anmeldelsen er fra November 2010


Reserver bogen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar