fredag den 23. september 2011

Leif Davidsen: Min broders vogter


Leif Davidsen har siden 1984 udgivet ca. 20 bøger, de fleste som fiktion. Davidsen er udkommet på 14 sprog samt selvfølgelig på dansk. Mange år som udenrigsjournalist for Danmarks Radio har givet litterært råstof til romanerne. Hovedsagelig udspiller handlingerne sig i den tidligere Sovjetunion med satellitlande (eller efter USSR’s sammenbrud) samt i Spanien. Hidtil har ”Lime’s billede” (1998) været min favorit, men ”Min broders vogter” gør den rangen stridig.
Scenen er den spanske borgerkrig (1936-39) oplevet af hovedpersonen Magnus Meyer. Han er taget til Spanien for, på sin søster ønske, at hente deres broder Mads hjem. Mads kæmper som frivillig for republikken, altså den lovligt valgte regering, og er umiddelbart ikke interesseret i at forlade kamppladsen. Magnus møder til gengæld russeren Irina, der bliver hans livs kærlighed, og han bliver også blandet ind i en sag omkring regeringens guldreserver, der måske og måske ikke er blevet transporteret til Sovjetunionen.
I et farverigt og levende sprog fortæller Davidsen (sin opfattelse af) historien om splittelsen og fraktionerne på republikkens side, samt om krigens vanvid i det hele taget. Det er en udbredt antagelse, at hvis republikanerne havde brugt energien på at bekæmpe Francos oprør i stedet for at strides indbyrdes, så havde de vundet borgerkrigen. Sådan gik det jo desværre ikke.
I efterskriften er der en god omtale af de bøger (samt en film), Davidsen har anvendt.
/Simon
Anmeldelsen er fra maj 2011

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar