torsdag den 22. marts 2012

Steve Toltz - En brøkdel af helheden

Toltz, Steve
En brøkdel af helheden, 572 sider
1. udgave, 2011

En bog der handler om et far-søn forhold og foregår i en flække langt ude på landet i New South Wales, Australien – hvor spændende er lige det?

Bare rolig, kære læser: Forfatteren, der endda er debutant, har fantasi og kan skrive, endda hele to hovedhistorier med alle deres sideskud. Bogens nutid berettes af sønnen Jasper og bogens fortid af faderen Martin. Begivenheder i fortiden er så vigtige, at de påvirker nutiden og til sidst mødes de to tider på overraskende vis.

Faderen beskriver, i form af en dagbog, sin barndom og opvækst med sin lillebror Terry, der må stoppe en lovende sportskarriere pga. en knæskade. Dette bringer ham fra popularitetens tinder til et almindeligt liv, hvilket medfører store forandringer: Efter en ungdomskriminel løbebane bliver Terry morder. Han slår korrupte sportsfolk, sportstrænere og journalister ihjel, da disse bringer sporten i vanry, og han opnår nærmest heltestatus hos sportsinteresserede og bliver sammenlignet med Ned Kelly, Australiens svar på Robin Hood. Han bliver dog dømt og ender i fængsel, hvor han efter alt at dømme omkommer i en brand. Faderen selv, der står i skygge af Terry, ligger som barn flere år i uforklarlig koma, hvilket præger både ham og den øvrige familie. Som voksen er faderen noget aparte. Han har en masse tanker og meninger, der hver for sig virker fornuftige men ikke går op i en højere enhed. Som det så flot beskrives, så har han ”tænkt sig selv op i et hjørne”. Sønnen Jasper vokser op med onklens ”berømmelse” og faderens tankespind som bagage, hvilket medfører store besværligheder.

Der skal ikke røbes mere af handlingen her, læs den selv og nyd det flotte sprog, der får anmelderne til at sammenligne Steve Toltz med flere af verdenslitteraturens største forfattere.

/simon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar