onsdag den 28. marts 2012

Jeanette Walls - Glasslottet


Walls, Jeanette 
Glasslottet
Hr. Ferdinand, 2011
389 sider


Kort resumé
Jeannette Walls (f. 1960), en kendt amerikansk journalist, fortæller om sin barndom og opvækst med en alkoholisk og genial far og en mor, som var kunstner. Familien var hjemløs og omrejsende og først som teenager kunne forfatteren sammen med sine søskende bryde ud af familien og starte på et normalt liv med skolegang og uddannelse.


Helle siger
Glasslottet er en beretning om en barndom, der er levet i total fattigdom, og om en lille flok søskende, der er prisgivet et par forældre, som først og fremmest lytter til deres egne behov. Moderen er uddannet lærer og faderen løsarbejder, charmør og - viser det sig – alkoholiker.


I de første år bor familien i et Arizona-område, og fungerer endnu godt og kærligt, om end meget ustabilt. De kører i gamle lig af biler fra den ene lille by til den næste og slår rod - men kun indtil der opstår problemer af en eller anden art. Så tjekker de ud i nattens mulm og mørke og kører videre til næste sted. 


Undervejs synker faderen længere og længere ned i sprutten og til sidst ender det med, at familien opgiver deres eget hus og kører til faderens hjemby og hans meget utiltalende forældre og bror. Her ender familien i et lille dårligt hus og børnene kommer i skole. De tre ældste søskende gør det godt i skolen og har på en eller anden måde fået noget godt med sig fra de første kærlige år. 


Forfatteren fortæller nøgternt og stort set uden bitterhed om sit liv og de forældre, som trods mange fejl også gav hende et sted at stå.


Jeanette Walls er nu fyldt 50. Hun bor i New York, er gift med en forfatter og har arbejdet på forskellige store, kendte aviser og som tv-journalist.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar