tirsdag den 27. marts 2012

Jan Guillou - Brobyggerne



Guillou, Jan 
Brobyggerne
Modtryk, 2011
547 sider


Kort resumé
Brødrene Lauritz, Sverre og Oscar fra Bergen er store tekniske begavelser, der i 1901 som nyuddannede ingeniører og verdensmænd er fulde af tro på fremtiden og på teknikkens landvindinger. Men kærligheden spiller dem et puds, og første verdenskrig vender op og ned på alting.

Helle siger
Brobyggerne er første del i Jan Guillous romanserie om 1900-tallet.

De tre norske fiskerdrenge Sverre, Oscar og Lauritz mister deres far og sendes derfor til Bergen for at arbejde på et rebslageri. Her viser det sig, at de har flair for teknik, og da det lokale borgerskab er interesseret i at få bygget en togforbindelse mellem Bergen og Kristiania, beslutter man sig for at bekoste de tre drenges uddannelse - først gymnasiet i Kristiania og dernæst det fine ingeniørakademi i Dresden - med den forventning, at de efter endt uddannelse vender tilbage og deltager i arbejdet med jernbanen.

Drengene klarer sig flot, men 2 af dem beslutter sig for at bryde aftalen, de har indgået.


Sverre fordi han springer ud som bøsse og hellere vil til England med sin adelige kæreste. 
Efter dette opbrud forsvinder han stort set ud af historien


Oscar fordi hans hjerte er blevet knust af en skøge, der bildte ham ind, at hun var en eksotisk prinsesse og franarrede ham hans penge. Han tager til de tyske kolonier i Afrika, hvor han bygger jernbane og skyder storvildt og kannibaler.


Det bliver derfor Lauritz, der skal indfri gælden på det kolde fjeld i Norge. Også selvom han har forelsket sig i en barondatter, hvis far vil, at Lauritz skal blive i Tyskland, hvis han skal have datteren.


Romanen giver indsigt i historiske temaer som arbejderbevægelse, kvindekamp, verdenskrig samtidig med man følger daglig livet i Tyskland, Norge og i de tyske kolonier i Afrika.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar