tirsdag den 31. januar 2012

Emne: Danske Debutanter fra 2010'erne

Asta Olivia Nordenhof
Et ansigt til Emily
89 sider, Forlaget Basilisk, 2011.


”Et ansigt til Emily” er på flere måder en begyndelse. For Asta Olivia Nordenhof som hendes debut. For Basilisk og Gyldendal som indledningen til Serie B, en serie for ”original, ny dansk litteratur”. Og for læseren som indgangen til en ny dansk forfatterstemme. 


Asta Olivia Nordenhof er født i 1988, og  som nylig dimittend fra Forfatterskolen (2011) lægger hun sig i forlængelse af en tradition for genrenedbrud og formeksperimenter. Sproget er lyrisk og explorativt, mens sammenhængen mellem handlinger og personer til nøds kan udgøre en fortælling. 
Her benævnes ikke ’Roman’ som hos eksempelvis det lyriske stortalent Josefine Klougart (Forfatterskolen 2010), for ”genrer interesserer os mindre end at forfatterne har noget nyt at sige og en spændende måde at sige det på”, skriver folkene bag Serie B. 


”Et ansigt til Emily” er spændende og udfordrende læsning. Det er tekst, der funderer over skrivningen, over kærlighed og over begær. Alle sider af samme sag. 
Kernen er parret Rosa og Emily, og hvordan de blandt andet skriver døde, savnede mænd frem med deres egen skrift. Genskriver, omskriver, iscenesætter og sætter sig selv i deres sted. Lader ansigter træde frem og sender breve i ét væk. 
Alligevel er bogen ikke ren begyndelse. For på Nordenhofs blog http://jegheddermitnavnmedversaler.blogspot.com/ ligger allerede inden udgivelsen tekstbidder, der udbygger bogens univers uden nærmere beskrivelser om, hvor de hører til. Nordenhof debuterer fint og åbent og lovende.


/Christine

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar