mandag den 5. december 2011

Mathilde Walter Clark: Grumme historier

Clark, Mathilde Walter
Grumme historier
Samleren, 2011. 
171 sider

Kort resumé
En samling humoristiske noveller, der alle handler om et menneske, der oplever grumme, absurde ting.

Sophie siger
En samling af 14 forskellige noveller, men de handler alle om mennesker, der oplever noget grumt eller mystisk. 

Det første, der faldt af, var lilletåen. Det skete oven på et måltid af helt eventyrlige dimensioner. Sådan starter indledningsnovellen, der handler om en københavnsk madanmelder eller smagskunstner. Han har det problem, at hver gang han indtager et sublimt måltid, mister han en legemsdel. Han prøver en overgang at leve af dåsemakrel, dåseleverpostej og kartofler på glas for ikke at miste flere lemmer. Men det er som totur for både legeme og ånd at indtage alle disse e-numre og han må tage et valg ’vil han dø kølediskens langsomme, sjælsforladte død, eller dø en smuk død - en rigtig heltedød'.

Lidenskaben vinder, og han bliver langsomt reduceret til noget der ligner noget fra et maleri af Salvador Dalí. Og har til sidst har han kun de organer tilbage, som er nødvendige for at lugte og smage det sidste måltid, der er så uimodståeligt at han tvinges til at nyde sin egen undergang.

Af andre historier man kan læse i denne samling er der:
Historien om fiskehandlerens kone der langsomt dag for dag forvandler sig til en fisk.
Drengen der fik en flod med tilbehør tilsendt af sin onkel i fødselsdagsgave.
En rejsende kommer i besiddelse af en flaske med et lillebitte menneske.
Eller kvinden der tager til Himalaya for at møde Gud.

De gennemgående temaer i disse historier er alle store temaer, såsom død, genopstandelse, forvandling og tab af identitet. 

Det er bestemt ikke en bog man skynder sig igennem, da historierne skal førdøjes, inden man er klar til en ny. Den er virkelig anbefalesesværdig. Smukt skrevet og der er meget dybde i historierne.

MWC har selv tegnet forsiden, her kan man allerede se, at det er en lidt specielt sag, man skal igang med. Historierne bliver hos én.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar