torsdag den 1. december 2011

Kærlighed og raketter



Tegneserier for voksne

Brødrene Gilbert og Jaime Hernandez startede tidligt i 80’er det banebrydende tegneseriemagasin Love & Rockets - som de først og fremmest befolkede med indbyggere fra landsbyen Palomar og L.A. forstaden Hoppers.

Gilberts historier foregår i den lille latinamerikanske landsby Palomar. I årene 1984-89 udkom der 5 albums i serien på dansk - desværre blev udgivelsen aldrig ført til ende.

I 2009 udkom så den samlede saga i tre separate hardcoverbind med titlerne Velkommen til Palomar, Palomars blod og Farvel til Palomar – tilsammen godt 500 sider med den kollektive fortælling om indbyggernes liv: kærlighed og begær, drømme og håb og hvad der ellers hører til livet.
Personerne vandrer ind og ud af historierne og vi følger deres udvikling (eller mangel på samme) - vi lærer dem at kende som børn/unge og voksne.
Historierne om Palomar er præget af en hjertevarm humor og en sørgmodig stemning – personerne får karakter og nærvær som det kun sjældent opleves i tegneserier.
Jaime skabte også et stort persongalleri i den fiktive forstad til L.A. Hoppers. Men alle dog centrede omkring Maggie – som først dukkede op i serien Mekanix som prosolar mekaniker sammen med Kurt Krans. Serien var befolket med raketter, dinosauer-lignende skabninger, kvindelige fribrydere og meget andet.

Senere blev SciFi-elementerne nedtonede og serien Locas – stadig med Maggie i centrum - men nu som biseksuel latina-punktøz som bor sammen med kæresteveninden Hopey  i den løst strukturerede beretning om livet i Hoppers. Centralt er venskabet mellem de to piger og deres forhold til byens øvrige indbyggere. En fortløbende handling er der ikke tale om, snarere om en stribe løst sammenkoblede episoder, hvor indholdet er lige så uforudsigeligt som hovedpersonerne, de to "locas"

I denne serie er netop udkommet Speedy Ortiz dør – som egentlig er anden del af historien om Maggie – 1. del forventes udgivet i 2012 – og jeg kan næsten ikke vente..

De to serier er i familie med hinanden – låner sågar bipersoner hos hinanden
Gilbert Hernandez’ Palomar-sagaen har i dag nyklassikerstatus inden for tegneserieseriemediet, og det samme har Jaime Hernandez’ historier om livets gang for punktøserne Maggie og Hopey.
Anbefales VARMT….
/Manfred

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar