tirsdag den 6. december 2011

Ilija Trojanow: Verdenssamleren

Richard Francis Burton (19. marts 1821 - 20. oktober 1890) var en britisk udforsker, oversætter, forfatter, etnolog, lingvist, poet, hypnotiker og diplomat. Han blev kendt for sine rejser til Asien og Afrika, i tillæg til sine omfattende kundskaber om sprog og kulturer. Hans oversættelser af Tusind og en Nat og Kama Sutra til engelsk står blandt hans mest kendte litterære bedrifter.

Ilija Trojanow beskriver i romanen tre kapitler af R.F.Burtons liv: Hans tid i Britisk Indien, hans pilgrimsfærd til Mekka ”forklædt” som troende og hans ekspedition for at finde Nilens kilder.

Hvert afsnit bliver særskilt fremstillet: tiden i Indien fortælles dels gennem Burtons breve til sin broder i Ceylon, dels gennem en tjener, der, efter at være blevet afskediget uden anbefalinger, må henvende sig til en af de skrivere, der altid findes uden for posthuse og andre offentlige institutioner, for at få skrevet en anbefaling til brug for jobsøgning hos de engelske herrer. Det går forøvrigt ikke, som tjeneren ønsker – brevskriveren har nemlig sin egen dagsorden og kan ikke lade være med at digte i fremstillingen, der vokser som dagene går.
Pilgrimsfærden til Mekka fremstilles udelukkende som brevveksling mellem forskellige instanser i det osmaniske rige, startende med en indberetning fra ambassadøren i London til ”Den høje Port” i Istanbul om artikler i de engelske aviser, der beskæftiger sig med Burtons rejse til Mekka. Tyrkerne er selvklart bekymrede. Er dette starten på et nyt engelsk forsøg på at underlægge sig det osmaniske rige ved at sende spioner ud?
Opdagelsesrejsen til Nilens kilder fortælles af den afrikanske fører på turen. Dennes beretning afspejler de indfødtes måben og vantro over englændernes opførsel. Eksempelvis skal alt, hvad Burton ser af landmærker navngives, skønt de jo allerede hedder noget på de lokale sprog, og hvorfor anstrenge sig så meget, blot for at finde en sø – dem findes der jo mange af meget nærmere kysten med dens havnebyer.

Genialt med denne fremstilling, hvor hvert led virker ægte og indfølt. Dette giver et bredere perspektiv på historierne, og holder læserens opmærksomhed skærpet. Samtidig bringer et fint levende sprog, stort viden om stoffet og en god portion humor denne roman direkte ind på min top-tyve liste. Læs den, nyd den, og håb på at der kommer en film ud af det.

Fakta: Richard Francis Burton berømt viktoriansk outsider, født 1821 i England, død 1890 i Trieste, Østrig-Ungarn. Bortvist fra Oxford 1842, tog til Indien som underordnet officer. Rejste forklædt som muslim og skrev detaljerede rapporter om livet i bazarerne og bordellerne og fik (forklædt) som den første ikkemuslim adgang til de forbudte hellige byer. Beskrev sine oplevelser i ' Pilgrimage to El-Medinah and Mecca' ( 1855 -56), som er blevet en klassiker. I 1857-58 ledede Burton i Afrika sammen med John Hanning Speke en ekspedition der søgte Nilens udspring. Nåede som den første europæer Tanganyika-søen, vendte tilbage til Europa med malaria. Har skrevet 43 værker om vidt forskellige emner. Efter Burtons død brændte hans stærkt katolske kone hans dagbøger og optegnelser fra 40 år.
Simon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar