mandag den 5. december 2011

Emma Donoghue: Rum

Donoghue, Emma:
Rum
Politiken, 2011. 
339 sider

Kort resumé
Drengen Jack fortæller fra sit daglige liv. Han har tilbragt hele i sit liv i fangenskab sammen med Mor i et lille værelse, som kun har en låst dør og et ovenlysvindue. Da han fylder 5 år fortæller Mor, at der er en verden udenfor og får ham til at medvirke til et flugtforsøg.

Sophie siger
Fortællingen starter på hovedpersonens 5-års fødselsdag. Hans verden er et eneste rum på 11 kvadratmeter. Med et enkelt tagvindue, som ikke kan lukkes op. Med en dør, der ikke kan åbnes. Her lever han isoleret med sin mor.

Hans verden er begrænset, selv om fjernsynet giver ham adgang til »andre planeter«. Udenfor har Jack aldrig været. Indenfor er alle tingene i rummet til gengæld hans venner. Seng, Bord og Tæppe. Mor og søn er sammen hele tiden, har faste ritualer i en kærlig symbiose, og sådan har det altid været i hele Jacks korte liv.

Hvorfor er de to lukket inde? Sandheden er skræmmende: Det viser sig, at moren er blevet bortført som 19-årig af en mand, Gamle Nick, som hun har fået et barn med. Gamle Nick kommer jævnlig efter klokken 21 med forsyninger og for at få sex, hvorfor drengen Jack efter det tidspunkt befinder sig i klædeskabet, væk fra Gamle Nicks opmærksomhed.

En dag bliver fangenskabet naturligt for meget for moderen, og hun begynder så småt at indvie den tvivlrådige Jack i den verden, der findes uden for "Rum". Hun har af kærlighed til og for at beskytte sit barn, bildt jack ind at Rum er den eneste eksisterende virkelighed. En virkelighed, som Jack elsker og er fuldt ud tilfreds med, hvorfor det også er svært at for ham overtalt til at flygte. Mor og Jack iværksætter en flugt, der fører til mødet med verden udenfor.

Anden del behandler deres tid udenfor rum. Hvor svært det er at møde familien igen og en medieverden som er kold og uberegnelig, der kun tænker på den gode historie og ikke meneskerne bag. Jack skal lære verden at kende på rekordtid - på godt og ondt - sådan som vi alle gradvist har skulle opdage den. Han skal lære, at mor har brug for at lave andre ting end at være sammen med ham hele tiden, og det er svært. Jack tænker tilbage på tiden i Rum som en god tid, en tryg tid, hvor det bare var ham og mor og nogle gange Gamle Nick, der eksisterede.

Historien er inspireret af sager som Natascha Kampusch og Josef Fritzl. Forfatteren kritiserer bl.a. medieverdenen som værende hensynsløs og kold og for ikke at tage hensyn til offeret men kun være ude efter den gode historie.

Utroligt god og velfortalt, man kan helt leve sig ind i, hvor klaustrofobisk det må være. Ret interessant at høre hvordan en bevidst person som 5 årige Jack oplever alting for første gang.

Har formået at beskrive et symbiotisk forhold mellem mor og barn helt perfekt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar