tirsdag den 6. december 2011

Magne Hovden: Sameland

Hovden, Magne:
Sameland
Modtryk, 2011. 
259 sider


Kort resumé
De to ukueligt optimistiske postarbejdere Leif og Roy fra Kirkenæs i det nordligste Norge beslutter sig for at tjene mængder af nemme penge ved at åbne en samisk lejr for rige oplevelseshungrende turister. Med et kendskab til samisk kultur, der begrænser sig til joik og tilstedeværelse af rensdyr, kaster de sig ud i opgaven.


Sophie siger

Vi følger Roy og Leif, som arbejder ved postvæsnet i Kirkenes, en lille by på 3300 indbyggere i Nordnorge. De er to fyre i 30erne der befinder sig samme sted i livet som da de var 17.
Forladt af koner/kærester drømmer de om en ukompliceret og enkel tilværelse, hurtig rigdom og lækre damer. ”De føler at skæbnen skylder dem noget. En konstant følelse af, at der var noget bedre lige rundt om et hjørne, som de aldrig får rundet."
Fulde af gode ideer såsom Arctic power powder, et elsskovmiddel bestående af 5% pulveriseret rensdyrgevir og 95 % flormelis. Men planen går i vasken da bliver jagtet til skovs af tre vrede samere ved en renslagteplads, hvor de ville stjæle rensdyrgevirer midt om natten. Og efter at have forsøgt at udtænke et par koncepter, som har vist sig håbløse, får de endelig en idé, de mener kan give stort afkast uden nævneværdig indsats.


Uden skyggen af indsigt i samernes kultur beslutter de at etablere »Sameland«, hvor pengestærke turister kan få en oplevelse af rensdyrfolkets liv. Sameland skal være en totaloplevelse - en temapark a la Disneyland. Turisterne kan tage sametøj på ved indgangen til et Sameland, opleve en shaman og fange rensdyr med lasso.

Roy og Leif er hurtige til at tælle: Hvis de har femten døgngæster i snit per døgn i de tre måneder, de kan have åbent, så vil de tjene godt to millioner om året - og holde fri i ni måneder! En win win situation.

De aner intet om samer. Men det gør turisterne på den anden side heller ikke. De har heller ingen startkapital. De låner et par mølædte folkedragter i den lokale teaterforening, lejer et par rensdyr af en same, der hader sine rensdyr 
og stjæler to lavvuer - samernes svar på tipier. De har også en ven, der er bøsse og gerne vil være skuespiller. Han kan bruges som shaman. Men intet går efter planen, og alt som kan gå galt går galt.

Romanen er meget morsom, hvis man kan se bort fra mandehørmen. 
Selvom man vinder mere og mere sympati for de to fjolser jo længere man kommer ind i historien, kan man ikke komme udenom at bogen nok henvender sig mest til mænd. Den er hurtigt læst, og hvis man ikke har fået nok er der også en hjemmeside www.sameland.net. Hvor man kan se hvordan samerne klæder sig osv. Manuskriptet er allerede solgt til film, så det varer nok ikke længe inden man kan se den i biffen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar