torsdag den 5. december 2013

Plenty: Grøn mad til kødspisere og vegetarer

Ottolenghi, Yotam 
Plenty
1. udgave.
Kbh. : Lindhardt og Ringhof, 2013
287 sider

En kogebog til dig der gerne vil præsentere nyt tilbehør til bøffen, er gået kold i grønsagskøkkenet eller vil indføre en ugentlig grøntsagsdag – uden at det stresser en hverdag hvor mad laves fra 17-18 og der skal serveres for børn i alderen 1 til 5. Kort sagt er det en kogebog, som gør grøntsager uimodståelige (igen) og gør det muligt at lave nye retter i en travl hverdag.

Plenty er den anden kogebog fra Yotam Ottolenghi og baseret på en fire år lang klummeserie i the Guardian med titlen ”den nye vegetar”. Bogens titel Plenty henviser til den mangfoldighed som grøntsager og krydderier repræsenterer ikke mindst i Yotams italiensk, jødiske og arabiske opvækst. Det er en kærlighedserklæring, som når ud over vegetarkredse. Jeg købte bogen da den kom på engelsk og har siden med stigende entusiasme kogt, bagt og stegt mig gennem opskrifterne. Retterne er et festfyrværkeri af smag og sanseindtryk og en inspirerende indføring i et solidt og lettilgængeligt fusionskøkken hvor ratouille, paella, shakshuka, coleslaw, mi goreng og humus mødes side om side.

Retterne præsenteres stortset alle med billede og en lille ofte personlig forhistorie, men først og fremmest er de nemme at følge. Der er masser af krydderier og skæve grøntsager men også anvisninger til alternativer. Jeg har fundet alle ingredienser uden de store problemer og for mig er det også en del af maduniverset – at opdage nye ingredienser og opleve nye kombinationer af klassiske grøntsager.

En personlig favorit er den stærke ”Tofu med sort peber” som sætter liv i kroppen, mens ”Tarte tatin med nye kartofler og cherrytomater” er en ny familieklassiker med blandingen af små kartofler og en overraskende karamelisering fra de søde tomater. Retterne kan udgøre et måltid i sig selv, men Yotam giver os også anvisninger til samsætning af små menuer.

Det er en personlig kogebog som emmer af hygge fra Yotams opvækst og som giver læseren mulighed for at rejse ud i verden fra egne gryder.

/Morten

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar