mandag den 14. oktober 2013

Hemingway

Mange romaner kan læses igen og igen og fortolkes ofte forskelligt alt efter hvor man er i livet.  ”Solen går sin gang” læste jeg første gang på en ferietur i Spanien, hvor jeg var midt i 20erne og den gjorde stort indtryk på mig. Nu 30 år efter skal den genlæses og det fordi, jeg lige har læst ”Madame Hemingway” der netop foregår i tiden, hvor Hemingway skrev ”Solen går sin gang”.

Hemingway, Ernest
Solen går sin gang
3. udgave. - [Kbh.] : Lindhardt og Ringhof, 2001
223 sider

Romanen foregår i første halvdel af 1920erne blandt en flok unge desperate og livshungrende amerikanere, der holder til i Paris. Meget af handlingen foregår under en ferietur i Spanien, hvor romanens hovedpersoner overværer det berømte tyreløb i Pamplona. Det er dog ikke kun tyreløbet der optager gruppen i løbet at den ugelange fest, hvor også store kærlighedsdramaer udspiller sig.

Bogen er en efterkrigsbog, udkom i 1926 og blev med det samme en bestseller. De fleste af hovedpersonerne har deltaget i 1. verdenskrig, hvor mange af dem mistede deres ungdom og uskyld. Hemingway omtalte senere romanen som ”en roman om et par fulderikker” og ja, der bliver drukket tæt i bogen.

McLain, Paula
Madame Hemingway
1. udgave. - Kbh. : People's Press, 2013
427 sider

"I 1921 møder Hadley den unge Ernest Hemingway, der kæmper for at bryde igennem som forfatter. De forelsker sig, bliver gift og rejser sammen til Paris, hvor livet leves i overhalingsbanen."

Så god læselyst og skål.

/Helle

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar