onsdag den 23. maj 2012

Henrik Andersen - Beskyttelseszonen


Andersen, Henrik 
Beskyttelseszonen
People's Press, 2011
359 sider


Kort resumé
Hvorfor flytter familien Nørskov hele tiden? Da Martin bliver professionel fodboldspiller i Hansa Rostock, undersøger han moderens fortid i DDR.


Kristina siger
”Beskyttelseszonen”  er forfatterens femte roman. Han har boet i Berlin, og i romanen mærker man et godt kendskab til såvel tysk fodbold, men også indsigt i DDRs historie. At det er fodbold og DDR som er bogens to hovedtemaer fremgår også tydeligt af det collageagtige omslag.


”Beskyttelseszonen” handler om stortalentet indenfor fodbold Martin Nørskov som i 1980’erne er et lysende talent i den danske fodboldverden. Martins karriere går fra Assens i det vestfynske og videre over OB for at ende i Hansa Rostock i det tidligere DDR.
Det er ikke første gang, Martin Nørskovs og Østtysklands historier har været viklet ind i hinanden. Martins mor, Ingrid, kommer fra Eisenach i DDR.  At hun midt i 1960'erne forelskede sig i den danske ingeniør Poul Nørskov og fik lov til at flytte til Danmark ser umiddelbart ud til at være en lykkelig historie, men historien medfører også mange store omkostninger, for en tung flig af jerntæppet flytter med ind i den danske idyl.
Ingrids rejse til Danmark er derfor ikke uden problemer. Der er bl.a. indgået handler for at Ingrid har fået lov til at forlade DDR og komme til Danmark, vi hører bl.a. om nogle Stasirapporter og industrispionage. Ingrids fortid kommer til at forfølge familien i mange år og er bl.a. medvirkende til, at de kommer til at leve et meget omflakkende liv.


”Beskyttelseszonen” har omkostninger som et af sine hovedtemaer. Omkostningerne ved kærlighed og omkostningerne ved at have en politisk overbevisning i en konfliktfyldt verden og omkostningerne ved at være et stortalent, der lige præcis ikke er stort nok til det største.


Alt i alt er ”Beskyttelseszonen”  en velskrevet og gribende skæbnefortælling om ensomhed i fællesskaber. Romanen giver også et billede af livet i DDR og Tyskland efter murens fald, samt drengeliv i den danske provins i 1970'erne. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar