onsdag den 18. april 2012

Yiyun Li - Gulddreng smaragdpige


Yiyun Li 
Gulddreng smaragdpige
Gyldendal, 2011
196 sider


Kort resumé
Noveller fra nutidens Kina, hvor en række midaldrende og ældre personer lever i resignation og accept af de hårde slag, skæbnen og det kinesiske samfund har tildelt dem. Deres ensomhed får dem på forskellig vis til at række ud efter andre.

Sophie siger
Er en samling af ni noveller i meget forskellige længder. De omhandler alle menneskeskæbner i nutidens Kina.


Hovedpersonerne er alle midaldrende eller ældre mennesker der alle bærer på en tung fortid. I fortællingerne ser hovedpersonerne tilbage på deres barndom og ungdom og i flere af novellerne oplever hovedpersonerne, at en af deres forældre begår selvmord. Det er tragiske begivenheder, der har gjort dem til de mennesker de er, ensomme og ulykkelige.


Nogle af novellerne tager fat på emner som uforløst kærlighed eller det kærlighedsløse liv som for eksempel i bogens første novelle. Her hører man om, hvordan en lærerinde lærer sin elev, at hun skal holde sig fra kærlighed ’for et liv uden kærlighed gør et menneske frit’ eller ’hvis man intet begærer, kan intet besejre én’. Eleven underkaster sig fuldstændig lærerinden og lever efter hendes råd og får aldrig venner eller kærester.


Novellerne giver ligeledes et rigtig godt indblik og en forståelse for Kinas historie, politik og kultur, og ikke mindst for hvordan omvæltningerne, frygten og spændingerne har påvirket tilværelsen for landets borgere.


De fleste noveller er melankolske og sorgfulde, da de alle handler om ensomme og oversete eksistenser, men der er også et par noveller med humoristiske undertoner. Selvom det er melankolske noveller er de godt fortalt og Yiyun Li skriver med forståelse og empati, der gør, at man ikke bliver nedtrykt af at læse dem.


Det er virkelig en perle som fortjener at blive læst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar