torsdag den 20. oktober 2011

Orhan Pamuk: Uskyldens museum

Pamuk, Orhan:
Uskyldens museum
Gyldendal, 2011. 
518 sider


Kort resumé:
Rigmandssønnen Kemal er forlovet med den rigtige pige, men møder en fjern og meget smuk kusine, som han bliver vildt forelsket i . Historien handler om denne besættelse, og hvad den gør ved hans liv. Men også om byen Istanbul.


Marianne siger:
Jeg har længe gerne villet læse noget af Pamuk, og da jeg nu har været en tur i Tyrkiet, måtte det være. Så kom denne bog i sommer; ”Uskyldens Museum”, som lød til at være en dejlig kærlighedshistorie. Det er det så sandelig også, men den er meget lang og fuld af smerte og ulykkelig kærlighed.
Alt begynder ellers godt. Rigmandssønnen Kemal skal forloves med Sibel som har den rigtige familiebaggrund og er uddannet i Paris. Kort tid inden forlovelsesfesten møder Kemal en fjern kusine Füsün på kun omkring 18 år, og hun er gude smuk. Kemal bliver fuldstændig fortabt i hende og oplever en intens kærlighed og erotik i en kort tid inden han bliver forlovet med Sibel. Selvom Sibel også er en skønhed, kan han ikke glemme Füsun, og forsøger at opsøge hende, men hun er forsvundet, væk fra Istanbul. Igennem hans søgen i Istanbul får man et godt kendskab til byen. Kemals totale optagethed og jagt på Füsün gør, at hans forlovelse med Sibel må ophæves og han bliver mere og mere indesluttet i sig selv og i jagten på Füsun. Da han omsider finder Füsun er hun selvfølgelig blevet gift, men det afholder ham ikke fra at tro på, at han engang kan få Füsün.


Titlen uskylden museum henviser til alle de ting, som Füsun har rørt ved, og som Kemal samler i sin lille ungkarlelejlighed. Det bliver efterhånden til en meget stor samling.


Samlet set er bogen en meget stor og lang kærlighedshistorie, som jeg ikke vil røbe slutningen på.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar