tirsdag den 1. november 2011

Kirkeasyl: en kamp for ophold

Danmarks flygtninge- og indvandrerpolitik til debat.

I det ellers i mange henseender homogene Danmark skilles vandene når det drejer sig om flygtninge- og indvandringspolitikken. Siden den nu afgåede regering med støtte af DF i 2001 påbegyndte stramninger på området har debatten raset og der er blevet brugt meget store bogstaver i et omfang man ellers sjældent ser herhjemme. Noget tyder dog på, at et flertal af befolkningen i det store og hele bakker op om de vedtagne stramninger. Ind imellem er der fra modstanderne forsøgt via enkeltsager at slå kiler i den førte politik. Man har villet et opgør med politikken og har brugt jura, religion og moralbegreber for at retfærdiggøre ”de gode handlinger”. Det er som regel endt med at ”de gode græd” og ”de onde lo” og ofrene har så været nogle mere eller mindre uskyldige asylansøgere.

Bogen ”Kirkeasyl : en kamp for ophold” er redigeret af en gruppe personer, der deltog i aktionen om irakerne i Brorsons Kirke for 2 år siden. Det er en debatbog med udgangspunkt i et kritisk centrum-venstre syn på regeringens flygtningepolitik. Bogen er delt op i seks temaer: Livet i kirken, baggrunden for aktionen, selve rydningen af kirken, forholdet til lovgivningen, livet i flygtningecentrene samt nogle opsamlende artikler. Bogen er en slags kalejdoskopisk gennemgang af hele forløbet med bidrag af tekst og billeder fra den kreds af personer, der var med til at støtte arbejdet med at drive kirkeasylet. Dem der kører rundt med en bumper sticker på bilen hvor der står ”Bedsteforældre for asyl” vil elske bogen, og dem der har en anden holdning vil kunne få indsigt i, hvordan denne aktions forløb udviklede sig til den største protestaktion nogensinde mod den daværende regerings udlændingepolitik.

Selve problematikken med irakiske asylansøger generelt behandles med journalistisk præcision i bogen ”De afviste : historien om Danmark og asylansøgerne fra Irak”. Brødrene Anton og Esben Geist giver en velresearchet og detaljeret gennemgang af hele forløbet med de irakiske asylansøgere. Var det forsvarligt efter de reelle forhold i Irak at hjemsende flygtninge? Var det pålidelige oplysninger, man kunne få fra Irak? Var det i modstrid med UNHCRs vurderinger? Var Flygtningenævnet helt uvildigt set i lyset af et enormt politisk pres? Alle disse og flere spørgsmål søges besvaret, og undertiden kan læseren ikke undgå at blive berørt, da det jo i bund og grund er menneskeskæbner det handler om. Forfatternes ærinde er klart et opgør med dansk flygtningepolitik, men kunne man endnu engang lave særlove for bestemte grupper? Palæstinenserloven fra 1992 havde vist sig at få fatale konsekvenser, idet de efterfølgende familiesammenføringer var totalt ude af kontrol. Disse ikke helt irrelevante spørgsmål beskæftiger bogen sig ikke med.


Anmeldt af Benny

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar