torsdag den 3. januar 2013

Wall Street


Wimmer, Per
Wall Street
1. udgave, 2011
144 sider 

Per Wimmer er 41 år, millionær og indehaver af investeringsbanken Wimmer Financial i London. Han har to studenterhuer, eksamener fra både Københavns Universitet, Europakollegiet i Brügge, University of London og Harvard, og imellem studierne har han arbejdet som assistent for EU-kommissær Henning Christoffersen i Europakommissionen og som konsulent for McKinsey. Fra Harvard blev han headhuntet til en stilling som investeringsrådgiver og siden afdelingsdirektør i investeringsbanken Goldman Sachs. I 2007 etablerede han sin egen investeringsbank, Wimmer Financial, der har til huse på Oxford Street i London.

Per Wimmer kritiserer i sin bog de mennesker, der på børsen i New York og i financieringsselskaberne skalter og valter med almindelige borgeres økonomi. Vi læser historien om den bristede boligboble og medfølgende nedtur, der fra USA spredte sig til resten af verden. Hvordan der blev givet lån til mennesker, der ikke havde nogen som helst chance for at betale tilbage, hvordan hver transaktion udløser bonus til topfolk i banker og finansieringsselskaber lige meget om de forskellige låneaftaler er ”bæredygtige” eller ej, hvordan lån ”pakkes” og nærmest som kædebreve sælges videre til pensionsselskaber og lignende, hvordan lån geares (dvs. at man med sikkerhed i en dollar låner yderligere ni – samme metode der var medvirkende til 1929 krakket), alt sammen i ligefremt og forståeligt sprog, hvilket gør, at bogen kan læses af hvem som helst uden nogen særlig økonomisk viden. 

Endelig peges der på mulige og kommende bobler, og hvad og hvem det er, der skaber disse bobler. Rystende læsning fra en ”insider”, der ikke lægger fingrene i mellem …

Læs den før du går i banken!

/simon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar