onsdag den 12. november 2014

Villa Spada

Andrea Molesini
Oversat af Marie Andersen
Roman, 272 sider
Gyldendal

1. Verdenskrig

Den store krig. Belejring og plyndringer, voldtægter og sult. Henrettelser, lokal modstandsbevægelse og spionage. Men også den unge fortæller Paolos forelskelse i den lidt ældre Giulia og hans seksuelle modning. 

Der er masser af drama i Andrea Molesinis debutroman Villa Spada, der allerede har gået sin sejrsgang i både hjemlandet Italien og store dele af Europa og vundet en række priser. 

Baseret på grandtantes notesbog

Molesini, som også er oversætter, digter, børnebogsforfatter og underviser i litteraturvidenskab, har ladet sig inspireret til romanen af en notesbog skrevet af hans grandtante Maria Spada. Familiehistorien med sine større og mindre dramaer danner baggrundstæppe for de langt mere voldsomme begivenheder, som landsbyen Refrontolo udsættes for gennem de sidste år af Første Verdenskrig. 

Stærke kvinder

Historien om adelsfamilien Spada og deres belejrede gods, mens krigen raserer omgivelserne, er dog fiktion baseret på fakta, og de subtile karakterskildringer af Spada-familiens stærke damer - den kloge bedstemor Nancy og den ensomme men handlekraftige tante Maria - leder næsten tankerne hen på Isabel Allendes Åndernes Hus

Villa Spada er interessant læsning med dramatisk handling og historisk relevans.

/christine