tirsdag den 24. marts 2015

Savnet

Michael Katz Krefeld
Savnet
krimi 2014
366 sider

Bogen omhandler den tidligere politimand, Thomas ”Ravn” Ravnsholdt, der opsøges af Louise, som er søster til den forsvundne Mogens Slotsholm. Hun ønsker hjælp til at finde og rense sin bror, som efter at have begået underslæb hos sin arbejdsgiver, satte kurs mod Berlin, hvor han forsvandt. Ravn og Louise tager herefter til Berlin og så starter en farefuld jagt på sandheden. Jagten bringer dem på sporet af en gammel sag, hvor en uskyldig familie blev et af Stasis sidste ofre og hvor der er tråde frem til nutidens efterforskning. 
”Savnet” er det andet selvstændige bind om den tidligere politimand, Thomas ”Ravn” Ravnsholdt. Efter at hans kæreste Eva blev dræbt, lever han på en husbåd og forsøger at få styr på sit liv. Lidt ligesom Jo Nesbøs Harry Hole, er det ”Ravns” skæve karakter, der er med til at fange læseren. Bogen skifter i tiden mellem 1989 og nutiden, hvilket giver en glimrende forståelse for plottet. 

Michael Katz Krefelds evne til at beskrive Stasi og dets ageren omkring murens fald er bemærkelsesværdig god, men fylder også en del af bogen. Derfor har læsere, der har en historisk eller politisk interesse en klar fordel. Bogen holder spændingsniveauet hele vejen i gennem og er klart anbefalelsesværdig. Den har alle elementerne, hvad man kan forvente af en spændingsbog, når det er bedst.

/Niels

En mand der hedder Ove

Backman, Fredrik
En mand der hedder Ove
Kbh. : People's Press, 2013
357 sider

Bogen handler om Ove, en lidt speciel mand på 59 år, der er vred på livet og egentlig bare ønsker at slutte det.  I sit parcelhuskvarter holder han sig bare for sig selv og passer sit eget, hvilket ofte er at kontrollere, at alle kvarterets regler bliver overholdt. Ove har i et halvt år været enkemand og forsøger stadig at takle sin sorg, efter at have mistet sin Sonja, som var lyset i hans ellers lidt sort-hvide verden. Bogens tragiskkomiske indgangsvinkel gør imidlertid at hans gøremål og planer gang på gang bliver forstyrret af udefrakommende faktorer. Som for eksempel hans bestemte og højgravide nabo, Paveneh, der sammen med sin mand Patrick, sætter beslag på Oves tid og hans tålmodighed. Tvunget ud i atypiske situationer, som eksempelvis at hjælpe at herreløs kat eller pludselig stå i problematikker med uvelkomne naboer, gør at Ove efterhånden må tage sine selvmordsplaner op til revidering og ændre sin livsanskuelse. ”En mand der hedder Ove” er en livsbekræftende bog med fokus på det lidt skæve, men til tider også sjove sider af tilværelsen. Denne bog kan klart anbefales.


/Niels 

mandag den 16. marts 2015

Immigrantfortællinger

Kaminer, Wladimir
Russerdisco : fortællinger om hverdag og vanvid i Berlins gader
[Kbh.] : Korridor, 2014
192 sider

Vores fortæller er jøde og russisk immigrant, der lige er blevet sluppet ind i Øst-Berlin i de hektiske dage før murens fald. Vi følger ham og flere af hans landsmænds møde med Vesten samt andre immigranter fra hele verden. Berlin er en heksekeddel på det tidspunkt, og den noget måbende hovedperson beretter om de besyndelige hændelser fra hverdagen, der optager hans russiske sind, præget af såvel humor som pessimisme. Der bliver skyllet godt efter med vodka ind imellem!
Der er tale om fragmentariske anekdoter, oprindelig udgivet i avisklummer i perioden 1990-2000. Bogen kom første gang i 2000 og er blevet lidt af en kult-klassiker. Først nu på dansk, virker den ikke længere så frisk og aktuel, desværre. Men læs den alligevel. Den er meget underholdende og morsom og giver et godt tidsbillede af det multietniske kaos, der opstod i kølvandet på de store omvæltninger i Øst.

/Benny