torsdag den 16. oktober 2014

På ryggen af en tyr – en tragedie

Kristina Stoltz
Roman
176 sider
Rosinante

Nordisk sommer

Strand. Sommer. Olieudslip. Døde dyr. Et hus fuld af kunstværker og sand på gulvet. En ung pige på sommerferie. En forladt dreng.
    

Marguerite Duras

I Kristina Stoltz’ nye roman På ryggen af en tyr er vi tilbage i et drømme- eller mareridtsagtigt – scenarie med reminiscenser til den franske koloniforfatter Marguerite Duras’ bøger og tråde tilbage til Stoltz’ egne tidligere værker, især romanen Historien

Den unge piges møde med en lidt yngre dreng med grå øjne er gennemgående, mens forholdet mellem tre forskellige mødre og deres børn undersøges og lægges frem for læseren. Romanen er flersporet og flerstemmig og samler sig kun undvigende til et hele. Alligevel forbinder stemningen de forskellige spor og lægger sig som et ensartet filter over personernes krydsende baner.
    

Nøgtern erotik

Der er noget nøgternt over Stoltz’ prosa, som et lysstofrør tjeneren tænder over den unge piges nøgne krop i hans seng. Erotikken er til stede overalt, men i en afvigende variant, der spejler det overgreb på naturen, som olieudslippet fra et tankskib udgør. 

Tragedien

Hver enkelt af fortællingerne rummer en personlig tragedie og en brist i forholdet mellem nære familiemedlemmer. Det er i disse fortvivlede relationer mellem børn og deres forældre, at bogen virkelig åbner sig mod sin læser. Heri ligger det sørgmodige, det tragiske, den enkeltes undergang og det smukke i forfaldets ødselhed.

/christine