torsdag den 15. maj 2014

Andre steder, andre drømme

”Mennesket dræber for tre ting – jord, guld og kvinder”  

(ordsprog fra Punjab)

Mueenuddin, Daniyal
Andre steder, andre drømme
Daniyal Mueenuddin
Klim, 2013. - 270 sider 

Daniyal Mueenuddin er født og opvokset i Pakistan, uddannet i USA og driver sammen med sin norske kone en landejendom i delstaten Punjab. Han debuterede i 2009 med novellesamlingen 'Andre steder, andre drømme', der fik Commenwealth Writer's Prize i 2010.

De otte noveller tager udgangspunkt i et pakistansk gods, hvor vi møder mennesker fra alle samfundslag. Vi præsenteres for store modsætninger: overklassen mod underklassen, traditioner kontra fornyelse, mænd kontra kvinder, islam overfor Vesten. Historierne strækker sig over flere årtier, fra 1970’erne og fremefter, og er skrevet i fint og enkelt sprog, der med få virkemidler gør situationerne nærværende og personerne troværdige.

Godsejeren bor det meste af tiden i storbyen Lahore og har derfor svært ved at følge den daglige drift på godset. Han tilhører den ”gamle” overklasse, der efterhånden mister magt og indflydelse til de nyrige industrifyrster. Nu har han blot sit betydningsløse ”ben” som bestyrelsesmedlem i Nationalbanken tilbage. For at genvinde indflydelse sælger han jord for at sætte pengene i industri. Han mister dog penge i denne transaktion, da han snydes af sin betroede forvalter, der står for salget. At narre sin godsejer opfattes som helt legitimt af de ansatte. I et fattigt, feudalt samfund er det jungleloven, der gælder, og enhver gør alt for at forbedre sine trange kår. Denne overlevelsesadfærd møder vi i flere af novellerne.

Godsets forvalter er for øvrigt aktiv og særdeles succesrig inden for politik og arbejder sig op i hierarkiet i årenes løb. Læseren får herved et indblik i beslutningsprocesser og magten bag politikerne i Pakistan, herunder korrupt politi, der ustraffet kan mishandle de fattige og dommere, der kan skalte og valte med menigmands liv og ære. 

Fortællingerne bliver i det nære. Det er dagligdagens historier, der berettes, flot formidlet, så vi får et fint indtryk af livet på landet i vore dages Pakistan. En anden kultur, ja, men de menneskelige relationer, ønsker og drømme er ens jorden rundt.

/simon