mandag den 28. april 2014

De Dansk Vestindiske øer er historie og paradis

En mangeårig drøm om at holde ferie i Caribien på en bounty ø med palmer og hvide sandstrande gik i opfyldelse for mig i dette forår 2014 med en rejse til de tidligere Dansk Vestindiske øer, nu U.S. Virgin Islands. Turen gik både til St. Thomas, St. John ( St. Jan) og St. Cruix.

Jeg blev hurtigt klar over at ferien blev langt mere end en sol- og badeferie. Der var en historie, som skulle genopfriskes, og det blev den ved at læse Thorkild Hansens "Slavernes Øer" som gennem en blanding af fiktion og fakta giver en god forklaring på øernes historie og Peter Von Scholtens betydning for slavernes historie. En god gammel klassiker som jeg vil anbefale alle at læse inden et besøg på øerne, og som er næsten endnu mere spændende efter besøget.
 
På den lange flyvetur, læste jeg Ebbe Larsens "Den Vestindiske arv" som er en dokumentarisk roman om en ung familie fra Flensborg som arver en sukkerplantage på St. Jan. Arven gør dem til slaveejere, hvilket bringer dem i konflikt med deres samvittighed. Da jeg besøgte St. Jan var det som om, jeg kunne udpege hvor plantagen havde ligget og havde fornemmelsen af slavernes forfærdelige liv på den ellers så smukke ø.

Har du en stor pige med til Dansk Vestindien bør hun læse Maria Hellebergs: Miss Suzanna, som bygger på en virkelig begivenhed. En slavepiges liv hos en rig hvid mand og hendes drømme og kampe om at få et frit liv.

De første dage på øerne gik jeg med bøjet hoved af skam over hvordan vi danskere har behandlet slaverne på øerne, men da en ældre sort kvinde gjorde mig opmærksom på, at jeg ikke kunne være ansvarlig for mine forfædre, løftede jeg hovedet igen og nød ferien. Utroligt nok bliver man taget fantastisk godt imod som dansk turist.

Et par guide bøger som også skal med i kufferten er:



Turen går til De Vestindiske øer, af Kristoffer Mallig Granov.

&

Dansk Vestindien, - en praktisk rejseguide, af Signe Lund, Steen Uffe Tommerup.





Som sagt drømte jeg om hvide palmestrande og et tyrkisblåt hav. Det fik jeg til fulde. En ny fantastisk strand hver dag, med og uden havskildpadder. Havde jeg været en bedre dykker ville jeg have fået mere ud af den app jeg havde købt som hedder Tropical Fish Caribbean. Der er et meget flot galleri over alle de fantastiske fisk der i havet og desuden følger et
spil, et quiz, hvor der skal gættes på hvilken fisk der er tale om.



En uforglemmelig oplevelse,


Konstitueret Bibliotekschef

Marianne Wulff