lørdag den 28. juni 2014

”Faldt i søvn som en kålorm, vågnede som en sommerfugl”

Mathiesen, Eske K.
Udvalgte digte 1975-2013
Asger Schnacks Forlag, 2014
78 sider


Det kan være svært at finde ro eller tid. Heldigvis er der ting i livet, som på kort tid kan give ro og samtidig refleksion. Eske K. Mathiesens digte er korte og underfundige, ofte tager de udgangspunkt i naturens flora og fauna.

Ikke sjældent bliver man som læser overrasket over den lette omgang med ord, ”kan man virkelige det?” og ”det er da utroligt godt set!”. Jeg er vild med den form for leg med sproget og jeg nyder, at der er mennesker, som sætter sig ned og bruger tid på den her form for leg.

”Den gamle mand
har to tænder tilbage, én i overmunden
og én i undermunden,
men ikke lige ud for hinanden.
De er som to hemmeligt elskende, der kun
med besvær
eller ved sære sammentræf mødes,
men da
med desto større glæde.”
(De hemmeligt elskende, Noter 1991)

Det her er digte som går til hverdagen, her er ikke brug for en længere akademisk uddannelse – bare lidt tid i bussen, som det første om morgenen eller til en stille stund på en bænk i skoven. Det sidste mener jeg bogstaveligt, tag Udvalgte digte med i cykelbuksebaglommen eller kurven og tillad dig at nyde ord og natur i samspil. For en stund vil verden blive roligere og mere levende med Eske K. Mathiesens ord som vejleder og inspirator.

”Sjældne fugle er altid på træk
de var her i nat
i dag er de væk”
(Trækfugle, Blomstergåder og dyrerim 1975)

Bliver du fanget har 70 årige Eske K. Mathiesen et rigt bagkatalog som rummer blandt andet ”Bonjour monsieur Satie” som han modtog Kritikerprisen for. Samlede digte giver en introduktion til det samlede værk og udviklingen fra 1975-2013.
Hør Eske K. Mathiesen læse op i programmet Skønlitteratur på P1 i anledningen af bogen og udstillingen 101 danske digtere. 
Skønlitteratur på P1: 101 danske digtere
Sendt: DR P1, 30 Apr. 2014

Du kan opleve 101 danske digtere på Det Kongelige Bibliotek indtil 26. juli. Her er fokus på forfatternes håndskrift og kunstnernes egne portrætter


/Morten


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar