torsdag den 3. januar 2013

De farlige hunner


Peter Kjeldsen
Sorte enker og andre giftige hunkønsvæsener
2012. - 263 sider.

Dette er en yderst underholdende bog, der fortæller om mordersker gennem tiderne. Selv om emnet i sig selv selvfølgelig er alvorligt nok er bogen meget uhøjtidelig. Bogen er delt op i forbrydelseskategorier som f.eks. ”crime of passion”, giftmord og gangsterkvinder. Så hvis konen derhjemme er godt gal i skralden og smilende serverer en afmålt portion til middagen, så vær på vagt! Det sikreste er selvfølgelig helt at holde sig fra hunkønsvæsener, men den sidste idiot er som bekendt ikke født endnu!

/Benny

Drengerøve i alle aldre forener Eder!


Lasse Schou Larsen
Livskunst for drengerøve
Siesta, 2012
110 sider.


”Livskunst for drengerøve er bogen til dig, der er en rigtig drengerøv, som elsker sport og at være sammen med vennerne, og som bliver 14 år i hovedet, hvis en lækker BMW kommer kørende. Dig der elsker diverse gadgets, som stadig finder tarmluft fantastisk underholdende, og som mener, at to timers ugentlig mandehørm burde være en menneskeret”. Således skriver forlaget Siesta som appetitvækker i omtalen af bogen, og så skulle niveauet vist ellers være lagt, men…! Bogen er noget så sjældent som en kloning af en selvudviklingsbog, mellem det at være en drengerøv og samtidig et menneske, der ønsker at opnå et højere niveau af ro, lykke og succes ved hjælp af øvelser i begreber som selvransagelse, selvfordybelse og nærvær. Alt sammen medvirkende til at skabe de forandringer i livet, som mange måske drømmer om. Bogen baserer sig i høj grad på forfatterens egne erfaringer og oplevelser.

/Benny

Ragnarok bevidnet


Dagerman, Stig
Efterår i Tyskland
1. udgave Kbh. : People's Press
2012. - 183 sider

Den svenske forfatter og journalist Stig Dagerman rejser i 1946 til resterne af det stortyske rige for at skrive en række førstehåndsindtryk til dagbladet Expressen. Hvad han så og oplevede på turen er udenfor enhver menneskelig fatteevne. Det totale kaos og kollaps og nederlagets ubønhørlighed skildres med journalistisk præcision og forfatterens syn for indtryk og stemninger. Den ene tyske storby er værre end den anden. Ruiner, apati og modløshed og fornedrelsens offermentalitet er åbenlyst tilstedeværende og Dagerman går ikke på kompromis med at tage stilling til rædslerne. Det er enestående beretninger fra en ”neutral” svensker, der først nu foreligger på dansk. Hævn- og hadfølelser har naturligt nok blokeret for at de andre involverede parter i krigen har været i stand til blot nogenlunde objektivt at skildre de grusomme eftervirkninger af den totale krig. Tænk blot på, hvor mange år der skulle gå før det overhovedet kunne komme på tale at føre dokumentation for, at Dresden mod krigens slutning sandsynligvis blev totalt pulveriseret i det, der kunne kaldes et rent terrorbombardement!

/Benny

Wall Street


Wimmer, Per
Wall Street
1. udgave, 2011
144 sider 

Per Wimmer er 41 år, millionær og indehaver af investeringsbanken Wimmer Financial i London. Han har to studenterhuer, eksamener fra både Københavns Universitet, Europakollegiet i Brügge, University of London og Harvard, og imellem studierne har han arbejdet som assistent for EU-kommissær Henning Christoffersen i Europakommissionen og som konsulent for McKinsey. Fra Harvard blev han headhuntet til en stilling som investeringsrådgiver og siden afdelingsdirektør i investeringsbanken Goldman Sachs. I 2007 etablerede han sin egen investeringsbank, Wimmer Financial, der har til huse på Oxford Street i London.

Per Wimmer kritiserer i sin bog de mennesker, der på børsen i New York og i financieringsselskaberne skalter og valter med almindelige borgeres økonomi. Vi læser historien om den bristede boligboble og medfølgende nedtur, der fra USA spredte sig til resten af verden. Hvordan der blev givet lån til mennesker, der ikke havde nogen som helst chance for at betale tilbage, hvordan hver transaktion udløser bonus til topfolk i banker og finansieringsselskaber lige meget om de forskellige låneaftaler er ”bæredygtige” eller ej, hvordan lån ”pakkes” og nærmest som kædebreve sælges videre til pensionsselskaber og lignende, hvordan lån geares (dvs. at man med sikkerhed i en dollar låner yderligere ni – samme metode der var medvirkende til 1929 krakket), alt sammen i ligefremt og forståeligt sprog, hvilket gør, at bogen kan læses af hvem som helst uden nogen særlig økonomisk viden. 

Endelig peges der på mulige og kommende bobler, og hvad og hvem det er, der skaber disse bobler. Rystende læsning fra en ”insider”, der ikke lægger fingrene i mellem …

Læs den før du går i banken!

/simon