tirsdag den 24. september 2013

Kaukasus & Kildevand : historier fra en rejse til fods

48.211
Harvig, Bjørn 
Kaukasus & kildevand : historier fra en rejse til fods
1. udgave. - Kbh. : Gyldendal, 2012
287 sider : ill. i farver

Beretning om forfatterens rejse til fods gennem bjergene fra Sortehavet til Det Kaspiske hav.

Bjørn Harvig er medlem af Eventyrernes Klub og har tidligere udgivet rejsebeskrivelsen Igors æblehave, 2008, om en cykelrejse fra København til Teheran. Han syntes, det gik lidt for hurtigt på cykel, hvorfor han planlagde en tur til fods gennem Kaukasus fra Sortehavet til Det kaspiske Hav.

Overalt møder han venlighed og gæstfrihed, og hans fortællinger om de mennesker, han møder, danner et komplekst billede af livet i et område, hvis historie og nutid er stærkt præget af konflikter og krige.

Bjørn er god til at tale med folk, og i bogen genfortæller han mange af de skæbner, han mødte på sin lange rejse.

Han fortæller om Ninel (Lenin stavet bagfra), som har 10 børn og som går tre km til den nærmeste sauna for at få sig sit ugentlige bad. Han fortæller om drengen Nal, som drømmer om at blive fodboldstjerne. Om den smilende købmand, om tre russiske biologer, om hemmelige huler og honningbonden, og om hvordan han erfarer, at cigaretter er bedste middel til at passere militærposter fyldt med teenagesoldater og tanks.

Bjørn besøger også skole nr. 1. i Beslan i Nordossetien, hvor næsten 400 mennesker - primært børn - blev slået ihjel af den tjetjenske terrorist og separatist Shamil Basajev i 2004 (der må godt fældes en tåre ved læsningen af dette gribende kapitel).

Alt i alt en rørende, livsbekræftende og sine steder også meget morsom bog, som er rigt illustreret med forfatterens egne fotos.

Videre læsning om områdets historie, kultur og politik:

Korsvej og minefelt : kultur og konflikt i Kaukasus/Ib Faurby; Märta-Lisa Magnusson; Vakhid H. Akajev. – 2003. (Opstilling i folkebiblioteker: 98.211)

Nordkaukasus : folk og politik i en europæisk grænseregion/Lars Funch Hansen; Helen Krag. – 2002.  (Opstilling i folkebiblioteker: 98.211)

/Simon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar