mandag den 2. september 2013

Da forbryderne fik ansigter

Forbrydelsens ansigt 
Poul Duedahl, Peter Wodskou Christensen, Gitte Bergendorff Høstbo
[Kbh.] : Gad, 2013.
335 sider

”Vi skal lige have et billede til forbryderalbummet”. Eller ”Næ tak, jeg har ikke lyst til at havne i forbryderalbummet”. Kommentarer fra ganske almindelige mennesker der skulle fotograferes af familien eller venner ved diverse som regel festlige lejligheder. Sådan sagde man i min barndom, og jeg er ikke helt ung længere (!), men årsagen må have været en kollektiv bevidsthed om det absolut lidet attråværdige ved at havne i politiets forbryderalbum!

I dag render alle rundt med et kamera i deres mobiltelefoner og der er intet eksklusivt over almindelige digitalkameraer. De er hvermandseje, men sådan har det ikke altid været. Da jeg købte mit første spejlreflekskamera i 1980, kostede det den nette sum af 2.000,- kr. I dag kan man på Nettet købe et fremragende digitalt spejlreflekskamera til det samme beløb. Disse betragtninger blot for at understrege en af pointerne ”en demokratisering af fotokunsten” i forfatternes bog.

Forbrydelsens ansigt af Poul Duedahl, Peter Wodskou Christensen og Gitte Høstbo er intet mindre end lidt af et scoop. De har været en tur i Statens Arkiver og har bladret i politiets fotoalbummer med portrætter af forbrydere i perioden 1851 og frem til starten af det 20. århundrede. Arkivlovene gør desværre, at vi kommer til at vente længe på en fortsættelse.

Bogens 300 sider indeholder skarpe fotos af folk fra samfundets bund som ellers aldrig ville komme i nærheden af et fotografiapparat. Billederne i sig selv taler deres tydelige sprog. Hårdkogte vaneforbrydere, barnemordersker, ludere og lommetyve. Når man nu ved, de er forbrydere ligner de også sådan nogle, men hvis vi ikke havde vist det, kunne det måske have været et billede af onkel Svend eller tante Olga.

De medfølgende historier om deres forbrydelser er god research og spændende læsning og giver samtidig et godt tidsbillede af både forbrydelsernes art og samfundets syn på disse i samtiden.

Bogen er en sjælden kombination af fotohistorie, kriminalhistorie, samfundshistorie og socialhistorie, lækkert sat op og med nogle overraskede pointer ind imellem, bl.a. det faktum at det ikke er noget nyt at Danmark bliver invaderet af udenlandske kriminelle og potentielle terrorister! En bonushistorie om salig Thorvald Stauning har ikke tidligere været offentliggjort og hvad den går ud på, skal ikke afsløres her!

/Benny

1 kommentar:

  1. Bogen er nomineret til Årets Historiske Bog 2013. Det er muligt at stemme på den frem til 31. januar 2013, her: http://www.historie-online.dk/nyt/boger/aaretsbog/bogstem_2013.htm

    SvarSlet

Læg en kommentar