mandag den 11. marts 2013

Øjenvidneberetninger fra befrielsen i maj 1945

Lindeberg, Lars
I dette øjeblik : de så det ske - befrielsen maj 1945 - og 60 år efter
Revideret og forøget udgave
[Kbh.] : Aschehoug, 2005
160 sider

Dette er en vældig interessant bog. Både fordi den skildrer begivenhederne omkring befrielsen af Danmark fra mange forskellige vinkler. Men også fordi den går ned i en detaljegrad, der for den mere garvede læser af litteratur om besættelsen, kan bringe nye anekdoter og historier frem, der er præsenteret på en meget underholdende måde. 

Eksempelvis hvordan tyske officerer dukker op i Montgomerys hovedkvarter på Lüneburger Heide 3.maj 1945 for at forhandle fred og får fremvist et kort over den sande militære situation, hvilket chokerer dem meget. Eller hvordan den tyske øverstbefalende i Danmark, SS-obergruppenführer Werner Best, var bange for folkemasserne og måtte beskyttes af modstandsbevægelsen, hvilket blev tolket som forræderi af andre tyske ledere. 

Bogen er bygget op omkring vidneudsagn fra dem, der deltog på tætteste hold, da Danmark atter blev frit. Generaler, frihedskæmpere, journalister, kunsterne, politikere og de helt almindelige danskere, som pludselig befandt sig i begivenhedernes centrum. Dem der oplevede glæderne, sorgerne, forvirringen og euforien. 

Der er skrevet meget litteratur om besættelsen og befrielsen. Senest er vi også blevet påmindet om hændelserne 1940-45 gennem tv-serien Matador.  Men det er fortsat et emne, som vækker mange danskeres interesse. Selv om denne bog har været fremme en del år og måske er druknet lidt, i forhold til anden litteratur om emnet, kan bogen: I dette øjeblik – De så det ske - befrielsen maj 1945, varmt anbefales. 

/Niels

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Læg en kommentar